Make your own free website on Tripod.com

Kleuren en hun invloed.

Eigen ervaringen

Home
ontwikkeling van kleuren
Gebruik en gevoelswaarde
symboliek van kleuren
Kleuren en kunst
Kleur en reclame
Kleurentherapie
Eigen ervaringen
Conclusie
Bronnen
Het logboek

Eigen ervaringen.

We hebben nu al heel wat verteld over kleuren en de werking ervan. Zelf wilden wij ook wel eens een kleurenervaring hebben. Daarom zijn we naar het bedrijf waar de vader van Judith werkt geweest.

Friesland Foods is een fabriek die experimenteert met melkproducten ( judith haar vader werkt hier). Hier had je een kamer waar ze met vla en kleur geëxperimenteerd hadden. Er stonden vier bekertjes met verschillende kleuren met iets dat leek op vla. De bedoeling was dat je eerst met je ogen dicht en dan met je ogen open de verschillen zou proberen te proeven. Eigenlijk waren er geen verschillen behalve dan de kleur.

 

Aan normale vla wordt gele kleurstof ( “annato”) toegevoegd. Aan blanke vla wordt niets toegevoegd in de vorm van kleurstof. In de bekertjes die wij zagen zaten blauwe goedjes rode, groene en gewoon gele.

 Wat wij niet wisten is dat elke goedje gewoon vla was en dat aan elke vla gewoon geurloze en smaakloze  kleurstof was toegevoegd.

Aan alle vla was namelijk de zelfde smaak ( vanille aroma) toegevoegd.

Nou is het zo dat je verstand denkt bij rode vla  dat het aardbeien smaak heeft en als je dan proeft denk je dat ook te proeven. Groen moest iets met pistache zijn, blauw met bosvruchten en geel moest dan gewone vla voorstellen. Maar als je je ogen dicht zou doen proefde je opeens gewone vla. Het was hier bij dan ook van belang dat je eerst met je ogen dicht proefde zodat je niet wist welke kleur je ging proeven of wat het voor jou gevoel moest zijn voor smaak.

Daar zaten we dan met zijn drieën met allemaal vier bekertjes met vla  voor ons en dan maar proeven eerst met blinddoek dan zonder. Dit zijn onze ervaringen hiermee:

 

Judith:

Toen ik de vla met blinddoek proefde merkte ik geen verschillen het smaakte een beetje raar omdat ik wel wist dat de vla verschillende kleuren had dus dan ga je toch nadenken hoe dat kan. Zonder blinddoek proeven was nog veel vreemder. Je verwacht een bepaalde smaak, je denkt dat je deze ook proeft maar eigenlijk als je nog een keer wat neemt weet je dat je die toch niet proeft en dat ze allemaal de zelfde vreemde smaak hebben. De kleurtjes zien er nogal chemisch uit dus dan smaken ze ook zo. Eigenlijk was alleen de gele vla lekker en die smaakte ook echt naar vanille vla. Bij de rest leek het eerst net of je een bepaalde smaak wilde proeven maar dat niet echt deed en de tweede keer zonder blinddoek leek het alsof er niet veel smaak aan de vla zat.

 

Esmée:

Mijn ervaringen zijn een beetje gelijk aan die van Judith.Ook ik wist van tevoren dat de soorten vla die we zouden gaan proeven allemaal hetzelfde zouden smaken. Toch probeer je, ondanks dat je al weet dat de smaak hetzelfde hoort te zijn, een onderscheidt te maken.Dit lukt alleen niet echt. Alle soorten vla smaakten naar vanille. De één misschien iets chemischer als de ander, maar dit merkte je niet echt.

Het proeven met de blinddoek af, was heel vreemd. Je hebt net 4 soorten vla geproefd die hetzelfde smaken,maar als je dan je blinddoek af doet zie je ineens 4 kleuren vla voor je. Deze kregen we ook te proeven. Ondanks dat je al weet dat ze hetzelfde smaken, proef je met je verstand toch een klein extra smaakje. Je stelt je er bij rode vla zo op in dat het aardbeienvla is, dat je de smaak van aardbeien gaat proeven.

Dit kan natuurlijk helemaal niet, maar het was een hele grappige ervaring.

 

Arlan:

Toen ik 2 jaar geleden naar lowlands ging werden er flesjes spa uit gedeeld. Deze flesjes hadden een nieuwe kleur, namelijk rood. Ik dacht dus o dat zal wel een nieuwe smaak zijn van spa dan, iets met rood fruit ofzo. Ik had geen idee dat het gewoon spa rood was in een andere verpakking en toen ik ging proeven van de spa smaakte het verschrikkelijk smerig. Dat terwijl ik normaal spa hartstikke lekker vind. Na een paar slokken werd het minder vies en uit eindelijk lekker.

Ik wist van tevoren dus al wel dat m’n smaak zou verschillen als ik me te hard zou concentreren op de verschillen tussen de verschillende kleuren vla. Dat was dus ook zo. Ik was zo snel bezig met het proberen verschil te proeven dat ik helemaal vergat dat ik daarvoor dezelfde soorten vla had geproefd alleen dan met blinddoek. Het is heel verassend dat je hoofd er zo van uit gaat dat een bepaalde kleur een bepaalde smaak zou hebben. Dit was een perfecte gelegenheid om het zelf te ervaren en ik heb er absoluut van geleerd wat ik eigenlijk al wist: je ogen bedriegen je soms verschrikkelijk!

Arlan Schenkeveld*Judith Overkempe*Esmée Hulzebos
H5A