Make your own free website on Tripod.com

Kleuren en hun invloed.

Conclusie
Home
ontwikkeling van kleuren
Gebruik en gevoelswaarde
symboliek van kleuren
Kleuren en kunst
Kleur en reclame
Kleurentherapie
Eigen ervaringen
Conclusie
Bronnen
Het logboek

Onze probleem stelling was : Wat hebben kleuren voor invloed op mensen?

 

Uit ons werkstuk blijkt dat mensen heel erg door kleur beïnvloed worden. Kleuren hebben een symbolische waarde, een waarde in de kunst en kleur is ook van invloed in reclame.

We zijn er achter gekomen dat je minder snel iets koopt wat geen aantrekkelijke kleur heeft ( in reclame). Dat kleur vast geprent staat in de geheugen in de vorm van sommige dingen horen een bepaalde kleur te hebben anders klopt het niet. Dit was bijvoorbeeld zo bij onze eigen ervaringen en bij de symboliek van kleuren. Je gaat bijvoorbeeld geen beeldje van Maria kopen met een rode jurk aan dat hoort niet zij hoort een blauwe aan te hebben. Door de symboliek van kleuren kun je ook zien dat mensen veel waarde hechten aan kleur.

Kunstenaars vinden kleur ook erg belangrijk en gebruiken dit dus op een bepaalde manier. Met kleur kan in de kunst bijvoorbeeld ook een gevoel worden uitgedrukt en als iemand anders dat gevoel in die kleur herkent zal hij het schilderij misschien wel kopen.

Mensen hechten kleuren aan veel tradities zoals in het zwart gekleed gaan bij een begrafenis en meestal in het wit bij een trouwerij maar dit kan wel in elk land of in elke cultuur verschillen.

 

Onze hypothese was: Kleuren hebben veel invloed op mensen en ze worden daarom ook veel gebruikt.

 

Dit klopt opzich helemaal we wouden er alleen nog aan toe voegen dat mensen niet alleen beïnvloed worden maar zelf ook veel waarde hechten aan kleur en dat voor elk mens kleur een andere betekenis heeft ook al zijn er veel overeenkomsten.

Arlan Schenkeveld*Judith Overkempe*Esmée Hulzebos
H5A