Make your own free website on Tripod.com

Kleuren en hun invloed.

Kleur en reclame

Home
ontwikkeling van kleuren
Gebruik en gevoelswaarde
symboliek van kleuren
Kleuren en kunst
Kleur en reclame
Kleurentherapie
Eigen ervaringen
Conclusie
Bronnen
Het logboek

Kleur en reclame.

 

Design for black and white. Add color.”

In reclame wordt veel kleur gebruikt zodat het product meer opvalt en sneller blijft hangen bij de kijker. Reclames slaan sneller aan als er veel kleur in gebruikt wordt maar dit moeten dan wel de juiste kleuren zijn. Dat kleuren een bepaalde emotionele waarde hebben is algemeen bekend. Kleuren helpen ons de wereld om ons heen te begrijpen. Vlees dat vers is, moet in onze ogen rood zijn en niet bruin; verse groente groen en niet geel of bruin.

 

Reclame makers

 

Reclame makers kunnen niet zonder kleuren. Kleur speelt niet alleen een belangrijke rol in het er mooi uit laten zien van een reclame maar ook in het ondersteunen van het verkopen van het product dat door kleur dus meer kan opvallen. Marketingpsychologen beweren dat er binnen de 90 seconden een blijvende indruk ontstaat en dat kleur hierbij voor 60% meespeelt. De makers van een reclame zullen dus erg zorgvuldig zijn met het uitzoeken van kleuren en vooral van de juiste kleuren.

 

De juiste kleuren

De juiste kleur zal de aandacht trekken naar een belangrijke plek. Informatie in een foute kleur leidt af en wordt minder makkelijk onthouden. Reclame makers die niet op een bewuste manier met kleuren omgaan, zorgen er ongewild voor dat een belangrijk percentage van hun doelpubliek zal afhaken. Het aantal kleuren in een reclame wordt vaak beperkt tot maximaal 5 tot 7 kleuren om een warrig effect te voorkomen. Hele schreeuwerig kleuren worden vaak vermeden tenzij er een reden is waarom het publiek zich onbehaaglijk moet gaan voelen.

Logo’s

Ook heel belangrijk is de juiste kleur in de logos’s hier kun je namelijk een product aan herkennen. Als het logo al mooi is met de juiste kleuren blijft het dus ook langer hangen. Bij sommige reclame logo’s is de kleur aangepast aan het product zelf dus de verpakking of het logo is bijvoorbeeld bruin als de in houd dit ook is.

In logo’s worden vaak opvallende kleuren gebruikt en duidelijke lettertypes waar door je gelijk kunt zien waar het over gaat en de eerste indruk goed is. Eerste indruk is altijd belangrijk en als je in je logo al werkt met hele sombere vage kleuren geeft dit geen positieve eerste  indruk.

grolsch.jpg

Dit is het logo van Grolsch. Bij het meeste bier heeft de naam een groene kleur dit is handig want zo weet je metteen dat het om bier gaat. De naam valt op doordat het groot is en vel diep groen en is een kleine schaduw om de naam en door het rode rondje erboven komt de kleur groen mooier uit. Groen is een goede kleur om in reclame te gebruiken want het staat voor fris en natuurlijkheid. .

skittles.jpg

Skittles heeft vaak een hele kleurrijke reclame en ook een kleurrijk logo. Omdat er vel rood wordt gebruikt trekt het gelijk de aandacht want rood is een kleur die snel de aandacht trekt en wordt gezien als een teken van gevaar ( b.v een stop licht). De verpakking is bij skittels ook aangepast aan wat er in zit.

Verder staat er ook een regenboog op het zakje zodat het er vrolijk uit  ziet  geel springt er hier het meest uit wat mooi is want geel is een zonnige kleur die als vrolijk wordt gezien.

Tekst:

 De tekst in een reclame is vaak ook gekleurd en wel zo dat hij het meest opvalt. Het is namelijk wel de bedoeling dat een slogan  erg op valt er moet gelijk duidelijk zijn waar het om gaat. Als dit met tekst duidelijk gemaakt wordt, wordt er altijd voor gezorgd dat de tekst opvallend is. Tekst staat dus vaak heel erg in contrast met de rest van de kleuren. Tekst is vaak wit of zwart als de achtergrond gekleurd is als de achtergrond wit is, is de tekst vaak vel gekleurd of zwart en als de achtergrond zwart is dan is de tekst vaak heel vel gekleurd of wit.

mtv.jpg

In dit geval ( bij reclame van MTV) is de achtergrond dus wit en de tekst vel gekleurd. Rood en geel zijn een goede combinatie want rood trekt dus de aandacht maar staat ook voor gevaar en geel staat voor zonnig heid  wat elkaar mooi opheft. Het  zwarte kleur gebruik in deze reclame verduidelijkt de rest en maakt dat het geheel er niet rommelig uit ziet.

In reclame…

In reclame wordt ook veel gebruik gemaakt van gekleurd licht zoals al eerder gezegd hebben wij in ons verstand bepaalde producten aan bepaalde kleuren gekoppeld en moet vers vlees dus rood zijn en niet bruin. In reclame worden bij het opnemen dan rode lichten gebruikt zodat het vlees extra rood lijkt. Er worden groene lichten gebruikt bij groentes enz. Er wordt heel veel aan gedaan om de kleur van het product waar het om gaat intenser en mooier te laten lijken zodat het product meer aandacht trekt.

groente.jpg

Hier lijkt het allemaal heel wat doordat de kleuren mooi egaal zijn en paars en blauw mooi bij rood aan sluiten.

 

Doelgroep

Er wordt met kleur gebruik in reclames ook vaak rekening gehouden met de doel groep. Reclames die als doelgroep kleine kinderen hebben zullen veel vrolijke kleuren gebruiken, vooral veel rood, geel en  baby blauw. Bij reclames waar de doel groep volwassenen zijn worden zachtere kleuren gebruikt die veel minder vel zijn als bij  de baby reclames. Hier worden vooral witte, blauwe en in elkaar overlopende kleuren bij gebruikt. De kleur heeft vaak ook een mooi glans.

nivea.jpg

Veel wit blauw en in elkaar over lopende kleuren worden dus ook hier gebruikt. In deze nivea reclame kun je dus duidelijk zien dat het om een reclame voor volwassenen gaat. Ook word er vaak rekening gehouden met of het voor mannen of vrouwen is in de vorm van blauw voor mannen zachte bege en roze kleuren voor vrouwen. Deze reclame van nivea is dan ook voor mannen.

 

In reclame:

·         Wordt vaak geprobeerd niet te veel vrolijke kleuren te combineren, een hele drukke reclame met veel bonte kleuren (producten en omgeving) zorgt namelijk voor verwarring.

·        Worden wel veel contrasterende kleuren gebruikt meestal om 1 ding te laten op vallen. B.v.  Als in een wasmiddel reclame een rode trui heel erg rood en schoon moet lijken worden er om de trui heen kleuren als groen gebruikt en geen oranje.

 

Een paar reclames…

Ariel color is een wasmiddel voor kleding. In de reclame hiervan konden mensen zelf experimeteren met gekleurde kleding en hun waspoeder en het was poeder van ariel en het effect hier van vast leggen op band ( met een camera van ariel).

ariel.jpg

De reclame begint met een vel groen beeld waar de witte letters er op afsteken. Je kunt gelijk zien waarom het gaat door de witte letters en omdat het merk ariel nog wat extra kleuren heeft springt dat eruit en blijft het je bij. De mensen moesten experimenteren met vel gekleurde kleding want dat lijkt natuurlijk veel beter dan licht gekleurde kleding. Dan kun je denken dat het vaal geworden is wat niet de bedoeling is. Hier is dus erg op kleur gelet zelfs nu de helft van de reclame niet in een studio opgenomen kon worden.

Calgonit is een merk voor een bruis tablet voor in de afwas machine. Bij deze reclame worden vaak glazen of witte borden gebruik.

calgonit.jpg

Op dit plaatje zie je ook een glas dat heel helder lijkt door de kleur op de achtergrond. Witte borden worden ook vaak gebruik met een donkere achtergrond en black light licht erop zodat het nog witter lijkt. Want alles moet zo schoon mogelijk lijken natuurlijk

Arlan Schenkeveld*Judith Overkempe*Esmée Hulzebos
H5A